knkb

skd

Na twee jaar stilte vanwege de Corona-crisis werden de KNKB Bekerfinales weer gehouden.

Dit zijn eendaagse wedstrijden in een bijzondere wedstrijdvorm: het speciale van een bekerwedstrijd is dat je een directe tegenstander hebt.

Twee teams (van vijf kegelaars) gooien tegen elkaar, waarbij een kegelaar van het ene team gooit tegen een kegelaar van het andere team. Zij gooien allebei 10 ballen en wisselen dan van baan en gooien dan 10 ballen op de andere baan. Diegene die het meeste hout in 20 ballen gooit krijgt 2 "persoon-punten", zijn tegenstander 0. Gooien beide kegelaars een gelijk hout dan krijgen zij beide 1 persoon-punt.
Als alle vijf de paren hebben gegooid worden de persoon-punten per team opgeteld en het team met de meeste persoon-punten krijgt 2 "team-punten", het andere team 0. Als beide teams een gelijk aantal persoon-punten hebben krijgen zij beide 1 team-punt.

Men begint op de dag met wedstrijden in een poulevorm. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams wordt dit gevolgd door wedstrijden in een afvalvorm.

League 1

Doesburg 1 trad in Rijsbergen aan met Diny Tankink, Erik-Paul Tenwolde, Gerard Verstege, Jan Cornelissen en Tonny Baars.

Doesburg was ingedeeld in een poule van vier teams waarbij de nummers 1 en 2 uit poule doorgaan naar de kruisfinales. De poulewedstrijden bestaan uit persoonlijke wedstrijdjes van 5 ballen links en 5 ballen rechts.

We startten in de eerste ronde tegen de gedoodverfde favorieten "De Bargen" (met drie oud Nederlands Kampioenen) uit Friesland. Er werd goed gegooid (het teamgemiddelde lag boven de acht), maar toch werd er met 7-3 verloren.
In de tweede ronde kwamen we OGK/Brummen tegen en verloren daarbij alle persoonlijke wedstrijden. Hier werd duidelijk een 1 tegen 1 wedstrijd beduidend spannender is dan bijv. 4 x 15 ballen in een sessie gooien: soms is een score van 77 genoeg om te winnen, terwijl er met een score van 83 kan worden verloren. 
In de derde ronde revancheerden we ons door van Alinghoek te winnen.

In de eindstand van de poule eindigden wij samen met twee andere teams met een gelijk aantal teampunten, maar we hadden de minste persoon-punten en kwamen daarom in de poule terecht voor een halve competitie om de plaatsen 5, 6 en 7.

Ons hoofddoel was uiteraard om daarin niet onderaan te eindigen, want dat zou degradatie naar League 2 betekenen.
Door overwinningen tegen Groningen (8-2) en Alinghoek (6-4) wisten we de vijfde plaats te behalen: een prima resultaat bij ons debuut in League 1.

De beker werd gewonnen door De Bargen die al hun wedstrijden wonnen.

>> Klik HIER voor de volledige uitslag <<

League 2

Doesburg 2 reisde met André Thomissen, Ans Verstege, Brenda Thomissen, Erik Kuijn en Ria Jansen af naar Heumen voor de Bekerfinale League 2.

Doesburg gooide een halve competitie tegen vier andere teams, maar slaagde er jammer genoeg niet in een wedstrijd te winnen en eindigde dan ook op de vijfde plaats.

In deze league werd de beker met overmacht gewonnen door MKB uit Maastricht.

>> Klik HIER voor de volledige uitslag <<