knkb

Op 23 april 2023 werd in Varsseveld (Gelderland) de finale van het KNKB Nederlands Kampioenschap Persoonlijk 2023 gehouden.

Er werd gestreden in de klassen A, B en C, zowel bij de Dames als bij de Heren.
Per klasse waren er zes deelnemers. De dames hadden zich rechtstreeks geplaatst, terwijl de heren via een selectiewedstrijd in Heumen en vervolgens de halve finale in Haarlem een plaats in de finale moesten verwerven.

Er waren dus in totaal 36 deelnemers en dat gaf een gezellige sfeer met veel supporters.

Dames C

Bij de vijf deelnemers in deze klasse was José Bottinga overduidelijk de sterkste: na twee ronden had ze al veertig hout voorsprong op de andere deelnemers en haar eerste plaats kwam geen moment in gevaar.
Edith van Eijk-Rensen stond na twee ronden nog laatste, maar wist zich op te werken naar de tweede plaats.
Ook Lianne Snoeijer wist na een laatste plaats na drie ronden een mooie eindsprint in te zetten, welke werd beloond met de derde plaats.

Heren C

De strijd bij de heren C werd voor de eerste drie plaatsen eigenlijk gevoerd door het drietal Peter van der Meulen, Jaap Heetebrij en Davey Kuijn.
Net als in de halve finale werd er zeer goed gegooid door de heren, want met dit hout hadden ze ook meegedaan om de prijzen in een hogere klasse.
Jaap werkte zich van een derde plaats in de eerste ronde naar de kop in de volgende ronden, maar vanaf ronde vier ging hij langzaam weer naar beneden en eindigde tenslotte met 458 hout op derde plaats.
Davey Kuijn steeg gedurende de wedstrijd geleidelijk aan en eindigde met 469 hout op de tweede plaats.
De eerste plaats was voor Peter van der Meulen, die op één ronde na de hele dag bovenaan stond. Zijn totaal was 473 hout.

Dames B

De strijd bij de dames in de B-klasse was overzichtelijk: Dinie Kempers nam direct resoluut de leiding en stond deze niet meer af. Margriet van Gorkom was vanaf ronde twee tweede, maar kon Dinie niet inhalen.
De strijd om de derde plaats was eigenlijk het spannends, maar tenslotte wist Ria Jansen de derde plaats zeker te stellen door Annie Meihuizen achter zich te houden.

Heren B

Patrick Smeets bleek de B-klasse al ruim ontgroeid te zijn. Zijn Limburgse kegel-roots kwamen op de Varsseveldse banen duidelijk naar voren: met een gemiddelde van 8,35 hout (!) was hij ongenaakbaar en werd met afstand kampioen.
Dick Huetink moest in de eerste helft strijden met Jeroen Huskens om de tweede en derde plaats; in de tweede helft van de wedstrijd moest hij Eric Kuijn voorblijven. Hij slaagde hier goed in en werd (al weer) tweede.
Eric Kuijn gooide een stabiele wedstrijd en eindigde voor het eerst op het podium met een derde plaats.

Dames A

De mooiste wedstrijd speelde zich af bij de dames A. Iedere ronde was er een andere top drie.
Per ronde werden de verschillen ook nog kleiner. Voor aanvang van de laatste rond ging Carla Bon aan kop met 391 hout en een gelijk hout had Linda Lemmen. Petra van Westerhuis stond daar slechts één hout achter en Kina Heuvingh daar weer drie hout achter.
Carla Bon was de pechvogel van de dag: ze gooide een prima serie, maar haar laatste twee ballen vertoonde een rare sprong en werden beiden een vijf. Later bleek dat er steentje op de baan lag die waarschijnlijk de loop beïnvloed had. Ze eindigde met 467 hout gelijk met Linda Lemmen, maar de ene poedel van Linda deed haar op de vierde plaats eindigen en Carla werd derde.
Twee hout meer gooide Kina Heuvingh en zij eindigde op plaats twee. Kampioen werd Petra van Westerhuis met 474 hout.

Heren A

Joop van der Heide startte de eerste baan voortvarend: met 90 hout gooide hij de enige maximale serie van de dag. In de tweede ronde moest hij echter de koppositie over laten aan André van der Hammen. André gooide een zeer stabiele wedstrijd: met series van 88 – 88 – 85 – 87 – 87 en 86 hout werd hij kampioen. Joop bleef de hele dag bij hem in de buurt, maar met André's hoge series kreeg Joop eigenlijk geen kans om hem in te halen.
De kampioen van 2022 – Erik-Paul Tenwolde – startte nogal stroef en stond na drie ronden op de vijfde plaats. Goede scores in de vierde en vijfde ronde brachten hem echter alsnog naar de derde plaats op het podium.


De strijd om het kampioenschap in de verschillende klassen was het aanzien meer dan waard en werd gewaardeerd door de toeschouwers.
 

De foto's zijn gemaakt door Monique Nijhof.

>> Klik HIER voor de volledige uitslag <<